+421 2 322 123 11  info@ardaco.com Pon-Pia: 09:00-11:00 / 13:00-15:00

Zákonnosť digitálneho podpisu - elektronické a digitálne podpisy vo svete

Celý svet sa čoraz viac digitalizuje, stáva sa prepojenejším a digitálne podpisy s touto vlnou držia krok. Firmy z rôznych krajín navzájom spolupracujú a digitálne podpisy im umožňujú podpisovať zmluvy a objednávky aj na diaľku. Aké zákony však platia pre digitálne podpisy? Sú vo všetkých krajinách rovnaké, alebo načo si treba dať pozor?

Druhy elektronických podpisov v EÚ

Existuje viacero druhov elektronických podpisov, ktoré však nemajú rovnakú právnu validitu. Podľa nariadenia Európskej únie o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách (eIDAS), ktoré platí od roku 2016, poznáme tri typy elektronických podpisov. Obyčajný elektronický podpis, ktorý je však málo dôveryhodný, zdokonalený elektronický podpis, v ktorom je možné si overiť dodatočnú zmenu údajov a kvalifikovaný elektronický podpis, ktorý je plnou náhradou klasického ručného podpisu.

Na uskutočňovanie podpisov zmlúv, právnych či úradných dokumentov je potrebný kvalifikovaný elektronický podpis, ktorý zaručuje pravosť podpisu pomocou PKI digitálneho certifikátu. Digitálny certifikát zaručuje obom podpisujúcim stranám istotu, že dokument podpisujú správni ľudia s overenou identitou.

Image

Digitálny certifikát

Kvalifikovaný digitálny certifikát musí obsahovať meno a priezvisko osoby. Taktiež môže obsahovať nepovinné údaje, ktoré sa môžu v každej krajine líšiť. Na Slovensku sa zvyčajne uvádza rodné číslo alebo číslo identifikačnej karty. Vydávať kvalifikovaný certifikát môže len kvalifikovaný poskytovateľ dôveryhodných služieb.

Platnosť digitálneho podpisu v iných krajinách

Elektronické podpisy, ktoré obsahujú digitálny certifikát sú plne platné v EÚ, USA, Kanade a vo väčšine prípadov aj v Mexiku. Čína uznáva elektronické podpisy za platné, avšak vlastnoručný podpis je im nadradený, hlavne pri podpise manželstiev, dedenia, adaptácie a nehnuteľností.

Zákonnosť digitálnych podpisov

O digitálnych podpisoch platia zákony, ktoré taktiež nie sú v každej krajine rovnaké. Najvoľnejšie zákony o digitálnych a elektronických podpisoch majú v USA. V USA sú plne platné aj elektronické podpisy, ktoré neobsahujú kvalifikovaný certifikát a teda elektronické aj digitálne podpisy majú rovnaké právne postavenie ako vlastnoručný podpis.

V EÚ sa vyššie postavenie dáva digitálnym podpisom s kvalifikovaným certifikátom, pretože je pri nich možné overiť totožnosť podpisujúceho. Existujú dva typy elektronických podpisov, ktoré sú zabezpečené kvalifikovaným certifikátom: zdokonalený elektronický podpis (Advanced Electronic Signatures - AdES) a kvalifikovaný elektronický podpis (Qualified Electronic Signatures - QES). Aj keď platnosť zákonov o elektronickom podpise platí v EÚ od roku 2016, niektoré krajiny ako napríklad Fínsko a Švédsko prijali platnosť digitálnych podpisov už dávno predtým.

Globálne podnikanie sa posúva vpred a digitálne certifikáty umožňujú firmám legálne a platné digitálne podpisy používať po celom svete. Ak aj vy chcete držať krok s dobou a neobrať sa o rozmanité príležitosti, zriaďte si svoj elektronický podpis s aplikáciou QSign™ a podpisujte dokumenty po celom svete pohodlne cez mobil.