+421 2 322 123 11  info@ardaco.com Pon-Pia: 09:00-11:00 / 13:00-15:00

Výhody podpisovania mobilom

Stále váhate, či prejsť na mobilné podpisovanie? V tomto článku uvádzame základné výhody, ktoré prináša podpisovanie mobilom.

ÚSPORA

Na podpisovanie s pomocou čipovej karty, musíte zaplatiť za čítačku, podpisovaciu kartu a vydanie certifikátu.

Image

Pri mobilnom podpisovaní za toto neplatíte. Spoplatnené je len samotné používanie služby mobilného podpisovania, ktorého cena je navyše nižšia ako cena len samotného vydania certifikátu na kartu.

Image

Čítačka čipových kariet aj karta samotná má svoju životnosť. Pri častom používaní sa na karte zničí samotný čip a karta nefunguje správne. Navyše čipové karty je potrebné v istých intervaloch meniť aj z dôvodu uplynutia ich certifikácie ako bezpečného zariadenia. To všetko znamená pravidelné náklady navyše za výmenu čítačky a karty.

Image

Mobilné podpisovanie Vás zbaví týchto nákladov. Telefón po istom čase meníte tak či tak. Navyše pri použití čipovej karty je s jej výmenou potrebné vydať nový certifikát, čo sú zase náklady navyše nielen finančné ale aj časové. No pri mobilnom podpisovaní stačí vymeniť len telefón a certifikát Vám zostáva ten istý. Pred uplynutím platnosti Vášho certifikátu si bezplatne vydáte nový a pokračujete vo využívaní služby podpisovania.

Image

SPOĽAHLIVOSŤ

Pri používaní čipovej karty okrem životnosti čítačky a karty je potrebné riešiť aj iné technické problémy spojené s aktualizáciou systému a opotrebovaním hardvéru. Čipová karta tiež používa na svoje fungovanie dodatočný softvér, ktorý je potrebné nainštalovať a pravidelne ručne aktualizovať, prípadne v ňom vykonávať zmeny v nastavení.

Image

Mobilné podpisovanie Vás týchto úkonov a starostí zbaví. O všetky technické aktualizácie sa staráme my. Softvér v mobilnom zariadení sa tiež aktualizuje automaticky na pozadí.

Image

FLEXIBILITA

Používanie čipovej karty má nevýhodu v prípadoch, ak si kartu zabudnete alebo Vám ju ukradnú. Musíte tak čakať, kým sa k nej znova dostanete alebo si vystavíte novú aj s novým certifikátom.

Image

V prípade mobilného podpisovania, ak nemáte pri sebe Váš telefón, ale viete si požičať a použiť iný, môžete ho dočasne prepojiť a použiť na podpisovanie. Keď ho už nebudete potrebovať, len zrušíte jeho prepojenie s účtom a môžete ho vrátiť bez toho aby ste sa obávali, že ho niekto iný použije na podpisovanie Vašim podpisom.

Image

BEZPEČNOSŤ

Pri mobilnom podpisovaní máte svoje konto chránené menom a heslom a o všetkých zmenách na účte ste informovaný emailom. Je to napríklad prepojenie/odpojenie zariadenia, zmena hesla alebo nesprávne zadané heslo a podobne. Samotná aplikácia je chránená kódom PIN alebo odtlačkom prsta/tváre. A samozrejme aj samotný telefón máte chránený uzamknutím na PIN alebo odtlačkom. Pri podozrení na neoprávnené manipulovanie s Vašim telefónom alebo v prípade krádeže či straty telefónu nemusíte nevyhnutne rušiť certifikát, pokiaľ nemáte podozrenie, že by mohol byť zneužitý. Stačí zrušiť prepojenie daného zariadenia a/alebo zmeniť si prístupové heslo k účtu a prepojiť si iný telefón a za okamih môžete znova podpisovať.

Image
Image

Ako získať mobilné podpisovanie?

  1. Vytvorte si nový účet v sytéme QSign Mobile.
  2. Požiadajte o vydanie certifikátu pre mobilné podpisovanie.
  3. Po zakúpení predplatného priamo v mobilnej aplikácii QSign Mobile môžete využívať podpisovanie dokumentov v mobile alebo autorizovať podpisovanie v desktopovej aplikácii QSign 6.